10 beste tips voor af te werken materialen

Tip 1

Zorg ervoor dat de af te werken materialen niet in aanraking komen met vetten of siliconen. Denk bijvoorbeeld ook aan de glijspray’s voor de machinetabletten! Deze vlekken zijn zeer moeilijk te verwijderen en geven een visoogeffect aan de lak.

Tip 2

U kan de gladheid van de uiteindelijk afwerking aanzienlijk zelf verbeteren. Schuur massief, fineer en ook MDF – deze zeker op de kopse zijden en uitfrezingen – in stappen tot korrel P320.

Tip 3

Pak de goederen bij transport in met PE schuim of ander materiaal. Dit geldt ook voor de nog niet behandelde materialen! Brokjes van uitfrezingen of schuren kunnen door transportwrijving lelijke krassen veroorzaken die pas tijdens het afwerken zichtbaar worden.

10 tips

Wanneer alles verpakt en op paletten wordt aangeleverd of afgehaald, is de kans op transportschade het kleinst. Na afwerking pakken wij uw goederen dan terug in op uw palletten met PE schuim en rekfolie zodat u ze veilig kan transporteren.

Tip 4

Verwijder bij gemonteerde corpussen steeds de rug. De minimale opening dient 60x60 cm te zijn.

Tip 5

Fineer. Let bij verlijming van platen op het zorgvuldig verwijderen van de overtollige lijm (liefst als hij droog is). De lijm die in de houtnerf kruipt, geeft een lelijke aftekening bij het beitsen.

Tip 6

MDF (Medium Density Fibreboard). Gebruik zoveel mogelijk MDF met hoge densiteit (best vanaf 750 kg /m³). Voor sommige toepassingen is zelfs HDF (High Density Fibreboard) aan te raden. Hoe hoger de densiteit, hoe vlakker de afwerking, zeker bij uitfrezingen. Groene (waterwerende) MDF is gladder en harder in de kern en daardoor beter geschikt voor afwerking met hoogglans lak of voor panelen met uitfrezingen dan bruine MDF.

Tip 7

Onder invloed van vocht en temperatuur zet MDF vooral in de dikte uit, minder in de lengte of breedte. Wanneer je platen in één vlak tegen elkaar verlijmt, wordt deze naad na verloop van enkele maanden steeds zichtbaar. Het is aan te raden een V-groefje als schaduwvoeg te gebruiken. Verlijmingen in een hoek gebeuren best in verstek. Daarmee vermijdt u opnieuw latere naden.

Tip 8

Het is perfect mogelijk om deurtjes aan de voorzijde in hoogglans en aan de achterzijde in satijn af te werken. Elementen die slechts aan één zijde dienen afgewerkt te worden, krijgen de achterzijde het minstens één laag backing. Dit voorkomt inwerking van vocht.

Tip 9

Uitfrezingen in MDF hebben best een V- of halfronde vorm. Rechte uitfrezingen op kleinere dieptes hebben het nadeel moeilijk schuurbaar te zijn. Zij geven een slechte dekking van de lak.

10 tips

Tip 10

Voor afwerkingen in hoogglanslak is het aan te bevelen enkel met volledig gedemonteerde vlakke platen te werken. Deze kunnen ook door ons manueel gepolijst worden met polijstpasta’s en een schapenvacht. Vooral bij donkere  kleuren maakt dit een groot verschil. Dit resulteert in een veel mooier en glanzender uitzicht. We kunnen u in onze toonzaal voorbeelden van gepolijst en ongepolijste hoogglans lak laten zien in bvb witte en zwarte lak.

Pigment logo

Openingsuren

Werkplaats met toonzaal:
geopend elke werkdag
van 8-12 en van 12u30-16u

Contact

Meubellakkerij Pigment bvba
Industrieterrein Kolmen 1231
3570 Alken
+32 (0) 11 59 24 60
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Copyright © lakkerijpigment.be | Privacy policy

Terug naar boven

Website by it’s me